1

Τι είναι η αποτρίχωση με λέιζερ;

Η αποτρίχωση με λέιζερ είναι μια διαδικασία που αφαιρεί την τριχοφυΐα, από το σώμα χρησιμοποιώντας παλμικό λέιζερ. Η θερμότητα λέιζερ απενεργοποιεί τους θύλακες  παραγωγής τριχών. Η βασική αρχή της αφαίρεσης της τρίχας με λέιζερ είναι η επιλεκτική φωτοθερμόλυση (SPTL), δηλαδή η αντιστοίχιση ενός συγκεκριμένου μήκους κύματος φωτός και μιας διάρκειας παλμού ώστε επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα σε ένα στοχευμένο ιστό με ελάχιστη επίδραση στον περιβάλλοντα ιστό. Τα λέιζερ μπορούν να προκαλέσουν τοπικές βλάβες με την επιλεκτική θέρμανση του σημείου, της μελανίνης, στην περιοχή που προκαλεί την τριχοφυΐα, το θυλάκιο, ενώ δεν θερμαίνει το υπόλοιπο δέρμα. Το φως απορροφάται από τα σκοτεινά αντικείμενα, έτσι η ενέργεια του λέιζερ μπορεί να απορροφηθεί από τα σκουρόχρωμα στοιχεία του δέρματος, αλλά με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα και ένταση.

Η μελανίνη θεωρείται το πρωτεύον χρωμοφόρο. Η μελανίνη εμφανίζεται φυσικά και δίνει στο δέρμα και τα μαλλιά το χρώμα τους. Υπάρχουν δύο τύποι μελανίνης. Το Eumelanin δίνει στη τριχοφυΐα καστανό ή μαύρο χρώμα, ενώ η φαιομελανίνη δίνει ξανθό ή κόκκινο χρώμα. Λόγω της επιλεκτικής απορρόφησης των φωτονίων του φωτός λέιζερ, μόνο οι μαύρες ή οι καστανές τρίχες μπορούν να αφαιρεθούν. Το λέιζερ λειτουργεί καλύτερα στις μαύρες τρίχες. Το ανοιχτό δέρμα και οι σκούρες τρίχες είναι ο ιδανικός συνδυασμός, που είναι πιο αποτελεσματικός και έχει τα καλύτερα αποτελέσματα.

2

Ποιος μπορεί να προχωρήσει σε αποτρίχωση με λέιζερ;

Άνδρες και γυναίκες αποζητούν την αποτρίχωση με λέιζερ για να απομακρύνουν την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα. Η αποτρίχωση γίνεται συνήθως στις μασχάλες, στην περιοχή της κοιλιάς, στα πόδια, στο χείλος, στο πηγούνι, στην πλάτη, στους γλουτούς, στους μηρούς, στο πρόσωπο, στο λαιμό, στο στήθος, στα χέρια και στα δάκτυλα.

Το λέιζερ λειτουργεί με στόχο τη σκουρόχρωμη χρωστική ουσία. Ως εκ τούτου, λειτουργεί καλύτερα σε ανοιχτόχρωμο δέρμα και σε σκουρόχρωμες σκληρές τρίχες. Όσο πιο ανοιχτόχρωμο είναι το δέρμα και όσο πιο σκούρες και σκληρές είναι οι τρίχες, τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα. Οι καλύτεροι υποψήφιοι είναι ασθενείς που θεραπεύουν περιοχές με σκουρόχρωμη και πυκνή ανάπτυξη τριχών.

3

Πόσες συνεδρίες θα χρειαστώ? Με τι διαλείμματα?

Οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζονται τουλάχιστον 8 - 10 αποτελεσματικές θεραπείες σε διάρκεια 32 εβδομάδων. Επειδή οι τρίχες μεγαλώνουν σε χρονικούς κύκλους, αρκετές συνεδρίες είναι απαραίτητες για να επηρεάσουν όλες τις τρίχες σε μια δεδομένη περιοχή. Λόγω της διάρκειας των κύκλων ανάπτυξης της τρίχας, οι θεραπείες απαιτούνται συνήθως μία φορά κάθε 4 εβδομάδες. Ο κύκλος ανάπτυξης της τρίχας ποικίλει ανάλογα με το τμήμα του σώματος. Το πρόσωπο συνήθως απαιτεί πιο συχνές θεραπείες ενώ τα πόδια και η πλάτη χρειάζονται λιγότερο συχνές θεραπείες. Η απόρριψη όλων των τριχών που έχουν υποστεί αγωγή πρέπει να αναμένεται εντός 3 εβδομάδων από κάθε θεραπεία. Μόλις πέσουν οι τρίχες, οι ασθενείς απολαμβάνουν μια περίοδο αρκετών εβδομάδων  χωρίς τρίχες. Μόλις ξαναρχίσουν να εμφανίζονται οι νέες τρίχες, οι ασθενείς πρέπει να έρθουν για την επόμενη συνεδρία τους.

4

Είναι η αποτρίχωση με λέιζερ επώδυνη;

Με ένα χτύπημα, το λέιζερ αφαιρεί όλες τις τρίχες σε έκταση ενός μικρού τετραγώνου. Γενικά, η αποτρίχωση με λέιζερ δεν είναι πολύ πιο επώδυνη από την αποτρίχωση με κερί, αν και η αίσθηση είναι τελείως διαφορετική. Με κάθε χτύπημα, το συναίσθημα μοιάζει με ένα ελαφρύ τσίμπημα βελόνας για ένα δευτερόλεπτο. Ο πόνος είναι αισθητός μόνο όταν το λέιζερ χτυπήσει το δέρμα και δεν διαρκεί. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν δεν αισθάνεστε καθόλου πόνο κατά τη διάρκεια των θεραπειών μπορεί να είναι ένδειξη ότι το λέιζερ είναι σε πολύ χαμηλή ένταση για να παράγει μόνιμα αποτελέσματα.

5

Είναι δυνατή μόνο η μείωση της πυκνότητας της τριχοφυΐας?

Ναι. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με 3-4 θεραπείες αντί για το σύνολο των 8-10 θεραπειών. Είναι καλή ιδέα να περιμένετε τουλάχιστον 10 εβδομάδες μεταξύ των συνεδριών, προκειμένου να αξιολογήσετε σωστά το ποσοστό της μείωσης που επιτυγχάνεται σε οποιοδήποτε σημείο κατά τη διάρκεια των θεραπειών.

6

Ποιοι είναι οι κύκλοι ανάπτυξης της τρίχας?

Η ανάπτυξη των τριχών σε κάθε θυλάκιο συμβαίνει σε ένα συγκεκριμένο κύκλο. Υπάρχουν τρεις κύριες φάσεις του κύκλου ανάπτυξης των τριχών: αναγεννητική, καταγελική και τελογενική.

  • Η αναγεννητική είναι η αναπτυσσόμενη φάση ή όταν παράγονται οι ίνες της τρίχας.
  • Η καταγελική είναι η περίοδος ελεγχόμενης υποχώρησης του θύλακα της τρίχας. Αυτή η φάση είναι όταν το κάτω μέρος της τρίχας σταματά να αναπτύσσεται, αλλά δεν πέφτει και το θυλάκιο αναρροφάται.
  • Η τελογενική είναι το τελευταίο του κύκλου ανάπτυξης τρίχας. Σε αυτή τη φάση ανάπαυσης, οι παλιές τρίχες πέφτουν κατά την προετοιμασία για την ανάπτυξη μιας νέας τρίχας.

Κανονικά αυτός ο κύκλος παραγωγής τριχών θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της ζωής του ατόμου. Ωστόσο, διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν, να προωθήσουν και να εμποδίσουν την παραγωγή τριχών. Το λέιζερ επηρεάζει τις τρίχες όταν βρίσκονται στη φάση της ανάπτυξης τους. Έτσι, οι ασθενείς χρειάζονται πολλαπλές θεραπείες για να απενεργοποιήσουν τις νέες τρίχες καθώς εισέρχονται στην αδρανή φάση της ανάπτυξης τους. H διάρκεια του κύκλου ανάπτυξης της τρίχας ποικίλει ανάλογα με το τμήμα του σώματος. Οι θεραπείες διαστήματος 8-12 εβδομάδων είναι επαρκής χρόνος για επιτυχημένα αποτελέσματα στις περισσότερες περιοχές του σώματος.

7

Πώς το μήκος κύματος του λέιζερ επηρεάζει τη θεραπεία;

Το μήκος κύματος του παλμού του χτυπήματος σχετίζεται άμεσα με την καταστροφή της ρίζας που επιτεύχθηκε στο θυλάκιο. Όταν προσπαθούμε να καταστρέψουμε τους θύλακες των τριχών ο κύριος στόχος είναι τα γεννητικά κύτταρα που ζουν στην επιφάνεια του στελέχους τρίχας. Η φωτεινή ενέργεια απορροφάται από τη μελανίνη μέσα στις τρίχες και παράγεται θερμότητα. Στη συνέχεια η θερμότητα εξέρχεται προς τα γεννητικά κύτταρα. Όσο διατηρείται επαρκής θερμοκρασία για τον απαιτούμενο χρόνο, αυτά τα κύτταρα θα καταστραφούν με επιτυχία. Έχει παρατηρηθεί σε μερικές δημοσιευμένες μελέτες ότι οι μεγαλύτερου μήκους παλμικές εντάσεις μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές με λιγότερες παρενέργειες. Τα παλμικά λέιζερ με μεγαλύτερο μήκος κύματος ,θεωρείται ότι είναι ασφαλέστερα για το πιο σκούρο δέρμα.

 

8

Πώς επηρεάζει το μέγεθος της κεφαλής του λέιζερ τη θεραπεία;

Το μέγεθος του σημείου χτυπήματος ή το πλάτος της δέσμης λέιζερ επηρεάζει άμεσα το βάθος της διείσδυσης της φωτεινής ενέργειας λόγω των επιδράσεων σκέδασης στο δερματικό στρώμα. Οι μεγαλύτερες διαμετρικά δέσμες καταλήγουν σε βαθύτερη απόθεση ενέργειας και συνεπώς μπορούν να προκαλέσουν υψηλότερες θερμοκρασίες σε βαθύτερα θυλάκια, κάνοντας τις θεραπείες γρηγορότερες και πιο αποτελεσματικές.

9

Πώς επηρεάζει η ενεργειακή πυκνότητα τη θεραπεία;

Η ενεργειακή πυκνότητα μετριέται σε joules ανά τετραγωνικό εκατοστό (J / cm2). Τα μεγαλύτερα μήκη κύματος είναι λιγότερο αποτελεσματικά στο να στοχεύουν τη μελανίνη. Έτσι, τα λέιζερ μεγαλύτερου μήκους κύματος αποτρέπουν την απορρόφηση μελανίνης από την επιδερμίδα, αλλά εξακολουθούν να είναι αρκετά αποτελεσματικά για να στοχεύσουν τη μελανίνη στις σκουρόχρωμες επιδερμίδες και τις μαύρες τρίχες. Επίσης, είναι σημαντικό να λάβετε θεραπεία σε αρκετά υψηλές ρυθμίσεις για να θερμάνετε τα ωοθυλάκια αρκετά ώστε να τα απενεργοποιήσετε την παραγωγή τριχών. Η ενέργεια του λέιζερ είναι λιγότερο αποτελεσματική όσο πηγαίνει βαθύτερα στο δέρμα.  Αυτό σημαίνει ότι σε βαθύτερα επίπεδα του δέρματος, λιγότερη ενέργεια φτάνει στο στόχο.

 

10

Πόσο σημαντική είναι η ψύξη στη διαδικασία επεξεργασίας;

Η επιδερμική ψύξη έχει καθοριστεί για να επιτρέπει υψηλότερης έντασης θεραπείες και να μειώνει τον πόνο και τις παρενέργειες, ειδικά στα πιο σκουρόχρωμα δέρματα. Η ψύξη είναι ζωτικής σημασίας επειδή διατηρεί προστατευμένη την επιδερμίδα, καθώς απορροφάει την θερμότητα στην επιφάνεια του δέρματος.